29. března 2014

Hai Van Pass

Hai Van pass musím začít videem z Top Gear. V roce 2011 se v Top Gearu rozhodli že projedou Vietnam na motorkách, hodně podváděli, takže toho neujeli ani polovinu, co my. Projeli ale Hai Van pass. Ve videu to začíná od 3. minuty a končí asi v 7.minutě.
Naše motorka při nákupu sladkostí na cestu

Co to je Hai Van pass? Je to průsmyk přes pohoří, které odděluje jižní a severní část Vietnamu. Pod pohořím vybudovali dlouhý tunel, kterým jedou všechna auta a kamiony. Motorky však musí po staré cestě přes pohoří. I cesta může být někdy cíl.

Danang z pobřeží pod horami, tady se Američané poprvé vylodili při začátku války
Na začátku cesty, v dálce je vidět Danang, při cestě zpátky už vidět nebyl
Z Hoi An jsme ráno vyjeli místním autobusem do Danangu, což je největší město ve středním Vietnamu. Dlouho jsme nepobyli. Půjčili jsme si motorku a vydali se na krásnou cestu kolem moře do města Hue. Hue je dalším místem, které patří na seznam UNESCO a od Danangu je kolem 100km. Cesta vede přes Hai Van pass.


Severní část přejezdu
 Vyjeli jsme někdy kolem poledne s tím, že nebudeme spěchat. První část cesty byla polodálnice kolem moře. Zastavili jsme na pláži, provoz skoro žádný, počasí krásné. Pak jsme přejeli přes Hai Van pass, těžko se to popisuje. Ale je to prostě krásná silnice do velkého kopce a pak z kopce, a kolem jsem nádherné výhledy. Je to zábava jak pro oči, tak pro nadšené motoristy.
Konec přejezdu, tady se ve videu Jeremy Clarkson rozplývá nad krásou Vietnamu.
Vrchol, mělo by to být kolem 1200 metrů
 Víc jsme zastavovali, abychom si to prohlédli, protože když jsem se díval kolem, tak jsem se moc nevěnoval řízení. Za přejezdem jsme se napojili na hlavní silnici do Hue, kam jsme přijeli asi v 7 večer. Posledních 50 km bylo naopak poměrně nepříjemných, tisíce cyklistů a motoristů, špinavé prašné silnice, šílení řidiči kamiónů a autobusů, ale stálo to za to.

Jižní část při cestě zpátky

Opravdu nezvyklé je, že tam není skoro provoz, protože jinak se ve Vietnamu jezdí v houfu motorek a jakýchkoliv dalších strojů

Žádné komentáře:

Okomentovat