21. března 2014

Mui Ne a Phan Thiet

Přístav v Phan Thiet, na jeho kraji jsme měli nějaké mořské plody, asi nějaké chobotnice a krevety, už si to nepamatuju
Z delty Mekongu jsme se vrátili na čínský nový rok do Sajgonu. Přijeli jsme k večeru, chtěli jsme zůstat na oslavy a druhý den odjet do Dalatu. Dalat je horské město, s přijemným chladnějším podnebím, horami, přírodou, vodopády, parky.. Je to bývalé francouzské rekreační středisko. Připravili jsme se na okolní výlety na motorce, ale nic z toho nepřišlo, kvůli čínskému novému roku.
Pláž v Mui Ne

Hledali jsme celé dopoledne jízdenku na cokoliv, co by nás tam dopravilo a nic. Přejeli jsme z centra na okraj Sajgonu kde jezdí stovky autobusů a zase nic. Začali jsme tedy vymýšlet náhradní plán, ale i když jsme zkoušeli další destinace všechno bylo plné. Věděl jsem o tom, že po čínském novém roce je všechno plné, ale tohle jsem nečekal. Nakonec jsme sehnali jízdenku do města Phan Thiet, kam jsme vůbec nechtěli, ale v Sajgonu jsme zůstat taky nechtěli. Phan Thiet je město asi 15 km od Mui Ne.

Rybářská vesnice vedle Mui Ne
Mui ne je nejrychleji rostoucí plážové středisko ve Vietnamu, ale není to tak hrozné jako Nha Trang. Tím hrozné myslím stovky obrovských betonových hotelů, přeplněné pláže apod.

Mapa našeho pohybu - Sajgon - Delta Mekongu - Sajgon - PhanThiet - Mui Ne a pokračovali jsme dál


Do Phan Thiet jsme přijeli malým mikrobusem po 4 hodinách čekání na mikrobus a dalších 5 hodinách na cestě. Přijeli jsme až v 1 v noci na opuštěné autobusové nádraží a protože jsme sem původně nechtěli, neměli jsme ani plán, kam jít. Našli jsme kousek od nádraží hotel s tím, že ráno vyrazíme do Mui Ne.

Potkanů bylo všude kolem spousty, po nějaké době už nás ani nepřekvapili
Půjčili jsme si od majitelky hotelu motorku a jeli po okolí. Mui Ne má krásné pláže a je zároveň sportovním střediskem. Kolem pláže jsou tradiční kitesurfové školy, surfové půjčovny, potápění atd. Centrum resortu je plné restaurací a barů, ale přišlo mi velmi příjemné a pohodové (zase srovnávám s Nha Trangem, protože to jsou jediné dva typické plážové resorty, ve kterých jsme byli).

Kráva uprostřed kruhového objezdu
Na motorce jsme se projeli do sousední rybářské vesničky a na písečné duny, koupili jízdenky na noční bus do Nha Trang (zase to nebylo vůbec jednoduché kvůli Tetu), vrátili jsme majitelce motorku a do 1 hodiny v noci jsme se cpali a popíjeli v restauracích. 
Jedna z atrakcí na dunách je sjíždění písku na plastových deskách
Hodně nervózní bylo čekání na noční autobus, měl přijet o půl 1 a nakonec přijel až po jedné hodině. Měli jsme jenom malý papírek se jménem, žádný účet, žádný telefon, chvílemi jsme mysleli, že nás okradli, ale nakonec přijel. Tohle čekání se časem stalo tradičním a už nás znovu nepřekvapilo.

Při západu slunce je tady dost narváno

V Mui ne by se dalo strávit určitě víc dní. Mohli jsme zkusit nějaké vodní sporty, kolem jsou další známé písečné duny, majáky a tak. Tlačil nás čas, ale vzhledem k tomu, že jsem sem původně vůbec nechtěli, tak to pro mě bylo velmi příjemné překvapení.

Kolem Mui Ne a Phan Thiet jsou rozsáhlé písečné oblasti. Některé s červeným některé s bílým pískem. Jsou to takové malé písečné pouště. Hodně populární je projíždění na motorkách nebo čtyřkolkách. 


Krokodýl na grilu k večeři?

Nákupy na pár korun

Žádné komentáře:

Okomentovat