26. března 2014

My Son


Nejzachovalejší část komplexu - A
My Son je hinduistický chrámový komplex, který se nachází ve středním Vietnamu. Počátky výstavby zdejších staveb spadají již do 4. století a postupně přibývaly jak chrámy, tak množství dalších staveb jako stúp apod. Celá oblast byla důležitým kulturním centrem říše Čampa. Pozůstatky chrámových budov dnes tvoří důležitou součást vietnamských památek, přestože byly poškozeny během Války ve Vietnamu. V roce 1999 bylo My Son přijato na Seznam světového dědictví UNESCO.

Do My Sonu jsme vyrazili na motorce z Hoi An, je to asi 50 km cesty. Ze začátku jsem měl obavy, jestli to bude stát za to, přece jen jsem týden předtím byl v Angkoru a to by měla být jiná úroveň. Ale určitě to za to stálo. Srovnání s Angkorem se nabízí, protože jde o staré chrámy z podobného období a podobně tématicky založené, ale obě místa jsou naprosto odlišná. Na My Sonu se mi líbilo celé údolí, všude kolem se tyčí vysoké zelené hory a My Son je umístěn uprostřed.
Druhou zajímavou věcí jsou pozůstatky z vietnamské války. Místní naschvál nezahrabali něktreré krátery, aby to turistům válku stále připomínalo. Několik chrámů je taky úplně zničených po dopadu bomb a u zbytku je zázrak, že vůbec stojí. V průvodci bylo popsáno jak se v útrobách chrámu schovávali vojáci Vietkongu a z okolních kopců se na ně snášeli vrtulníky Huey (ty známé americké vrtulníky z veitnamské války) a snažili se je z chrámů vystřílet.


Okolní příroda zarůstající chrámy
Komplex je rozdělený do několika částí A až G, některé jsou přístupné a zachovalé, jiné se rekonstruují nebo nejsou vůbec přístupné.
Písmo měli stejné jako v Angkoru

Vstup do komplexu je za 100Kč, motorka na den 200Kč.

Žádné komentáře:

Okomentovat