20. června 2014

Svátek dračích lodí


Dračí lodě jsou v Česku docela populární, předpokládám, že každý ví o co jde. Ale Taiwan je jejich původní místo. V Číně dračí lodě tolik nefrčí, protože jejich slavná kulturní revoluce ničí všechno tradiční. Týká se to nejen dračích lodí, ale i náboženství a kultury obecně. Proto se tady říká, že Taiwan je jediná pravá Čína. Ponechávají si tady tradice a všechno kolem nich.


Můj pohled je takový, že Číňani osídlili Taiwan před méně než sto lety, takže je to s tou tradiční kulturou hodně sporné. Faktem ale je, že pokud by místní tradice nezachovávali, tak by asi vymizely. Jako další svátky se řídí lunárním kalendářem. Je každý rok 5. dne 5.lunárního měsíce.

Původ svátku je složitější. Existuje více teorií proč se vlastně slaví. Hlavní teorie je oslava dávného čínského básníka. Byl ve službách státu a král podepsal nějakou smlouvu, kterou on kritizoval. Odešel do exilu a psal knihy a básně. Když ho král později zajal, spáchal sebevraždu na protest proti jeho politice. Co to má společného s dračími loděmi? To mi nikdo nedokázal vysvětlit.
Jediná zásadní změna oproti dračím lodím, které se jezdí v Česku je chycení vlajky na konci. Před bubeníkem stojí na přídi ještě jeden člověk a teprve až hodí vlajku do vody, tak rozhodčí stopují čas.

 Na tento svátek se po celém Taiwanu pořádají soutěže dračích lodí. Jsou 2 velké národní soutěže a desítky lokálních. Jako univerzitní tým jsme se taky přihlásili do kategorie pro cizince. V cizinecké kategorii bylo jenom 6 lodí. No a skončili jsme poslední. I když jsme trénovali 2 měsíce dopředu (já moc ne). Ale na taiwanský způsob jsme měli trenéra, který asi na lodi nikdy neseděl a ten nás chodil trénovat do bazénu, kam jsme chodili pádlovat. No ani za 2 měsíce se někteří nenaučili jak držet pádlo, tak jsme prohráli zaslouženě. Nešlo ale o výhru, i když hlavní cena byla 15000Kč. Užili jsme si zábavy, po prvním dnu jsme popili a seznámili s dalšími posádkami a tak.

Na obloze byly desítky draků, asi to patří k tomu svátku.

Žádné komentáře:

Okomentovat